Magyar Vöröskereszt
Magyar Vöröskereszt
Magyar Vöröskereszt

MISSZIÓNK

A Magyar Vöröskereszt szervezete idén 140 éves, működéséről a 1993. évi XL. törvény rendelkezik. Az egyesületi formában működő humanitárius szervezet 19 megyei és a fővárosi szervezetből, alájuk tartozó területi kirendeltségekből  és az irányító feladatokat ellátó országos igazgatóságból épül fel. A megyei/fővárosi szervezetek munkáját segítik az alapszervezetek, melyek önkéntes szerveződések és céljuk az, hogy a képviselt közösség életét, annak céljait az alapelveink mindenkori figyelembe vételével támogassák.

 

Szervezetünk  alapfeladatai közé tartozik a véradások szervezése, melyet az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködésben végzünk.

 

Az ország egész területén – az egyetlen civil szervezetként – végezzük  a  véradások tervezését, szervezését és folyamatosan kapcsolatot tartunk a véradó eseményt biztosító helyszínek önkéntes kapcsolattartóival valamint az Országos Vérellátó Szolgálattal. Évente mintegy 10-13 ezer véradóesemény szervezését végezzük el.

 

A feladatot 150 fő alkalmazott és kb. 5-6000 önkéntes segítségével tesszük. A szakmai hátteret az Országos Vérellátó Szolgálat biztosítja, melynek működését a 323/2006. (XII. 23.) Kormányrendelet szabályozza.

 

Konkrét feladataink a véradó események szervezése kapcsán:

 

• véradóhelyszínek felkutatása (intézmények, munkahelyek, oktatási intézmények, rendezvények, helyi civil szerveződések stb.), melynek legfontosabb szempontja az, hogy a 18-65 év közötti életkorú célcsoportot elérje.

 

• a véradó események előtt a helyszínek bejárása, valamint annak véradásra való alkalmasságáról való döntés (tágas, levegős, világos, könnyen megközelíthető stb.).

 

• a helyi kapcsolattartó informálása az aktuális toborzási feltételekről, a mindenkori szakmai iránymutatások alapján. Olyan információk átadása, melyeket a leendő véradókkal kívánunk megosztani - az ő segítségükkel - és ezzel lehetőséget adunk arra is, hogy a véradással kapcsolatos ismereteket aktualizáljuk, bővítsük.

 

• ha a leendő véradónak vagy bárkinek kérdése van, igyekszünk azt minél hamarabb megválaszolni, szükség esetén az Országos Vérellátó Szolgálat szakembereihez továbbítjuk, amennyiben orvosszakmai kérdésről van szó.

 

• a kiszállásos véradások esetében – normál,  nem pandémiás  időszakban – 10 fő / óra idővel számolunk, azaz, ha egy helyszínen 35-40 fő jelentkezik előzetesen, akkor az eseményt 4 óra időtartamra tervezzük.

 

• a már működő helyszíneket is folyamatosan ütemezzük, figyelembe véve azt, hogy a kötelező 56 napos várakozási idő leteljen.

 

• a már működő helyszínekre évente 1-5 alkalommal szervezünk véradónapokat, ahol a véradók számára – igény esetén – igazolást ad az OVSz. Ezen igazolás használható arra, hogy a véradó – sikeres véradás után -  munkaidőkedvezményt, plusz szabadnapot igénybe vehessen, melyről minden esetben a  saját munkáltatója rendelkezik.

 

Évente mintegy 400 ezer véradó adományára van szüksége az egészségügynek, a rászoruló betegeknek. A vér mással nem pótolható, legyen Ön is véradó, vagy segítse szervezői munkánkat!

 

Amennyiben szeretné felvenni a kapcsolatot szervezőinkkel, írjon nekünk! Akár a Magyar Vöröskereszt honlapján keresztül, akár az adott megyei/fővárosi szervezet elérhetőségein keresztül: http://voroskereszt.hu/rolunk/elerhetosegeink/

 

Számunkra nagyon fontos az önök véleménye, javaslata.  A folyamatos és egyenletes toborzó munkához nagy segítség az, ha sok újonnan létesülő helyszín fogadja be a véradást és ad helyben lehetőséget a munkavállalók, érdeklődők számára, hogy az ő igényeikhez igazodva, a legkevesebb idő ráfordításával tudjanak segíteni másokon.


Véradók napja

A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére 1988 óta november 27-e a Véradók Napja Magyarországon. Ezen a napon sokszoros véradók, véradószervezők és a véradás ügyének támogatóit részesítjük elismerésben. Először 1954. november 27-én adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak.

Véradók Világnapja
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta június 14-e a Véradók Világnapja. Ezen a napon köszönetet mondunk a rendszeres véradóknak, felhívjuk a figyelmet a véradás fontosságára és minden embert arra bátorítunk, hogy rendszeresen adjon vért. A nap, melyen az egész világ köszönti a véradókat, Karl Landsteiner, az ABO vércsoport rendszer felfedezőjének születésnapja.