Magyar Vöröskereszt
Magyar Vöröskereszt
Magyar Vöröskereszt

Egy cseppnyi bátorság

Véradással egybekötött szakmai fórumnak adott otthont az Eszterházy Károly Főiskola, február 24-én.

Az Országos Felsőoktatási Véradóverseny jubileumi, tízedik évfordulója alkalmából a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága és Heves Megyei Szervezete, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával és az Eszterházy Károly Főiskolával közösen úgy határozott: olyan szakmai beszélgetésre invitálnak mindenkit, melynek keretében újabb intézmények és hallgatók kapcsolódhatnak a versenyhez. Az egész napos program remek lehetőséget adott továbbá arra, hogy az érdeklődőket segítségnyújtásra ösztönözzék.

 

Az eseménynek az Eszterházy Károly Főiskola adott helyet, pontosabban a Líceum épülete. Az érdeklődőknek, illetve a segítségnyújtóknak több lehetőségük is nyílt arra, hogy bekapcsolódjanak a Véradó programba. Egyfelől reggel 9:00-tól egész napos véradás vette kezdetét az A épület 208-as termében, ahol számtalan hallgató és oktató jelent meg, hogy „bátorságával" akár egy életet is megmenthessen.

 

A szervezők elmondása szerint, láthatóan több embert megmozgatott a véradás, mint a legutóbb, aminek örülni kell, hiszen segítségre mindig szükség van – főleg, ha ilyen formában teszik azt meg az emberek.

 

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója úgy fogalmazott 'a megyében nagy hagyományai és eredményei vannak a véradás-szervezésnek, a Vöröskereszt ugyanakkor csak az utat mutatja meg, az önzetlenség, ami a valódi segítséget megadja a rászorulóknak'. Továbbá azt is hozzátette, fontos cél a fiatalítás, ezért még több hallgatót szükséges bevonni a programokba:

„A véradók korfáját fiatalítanunk kell, hiszen a folytonosság elengedhetetlen. Mindig megfelelő mennyiségű vért kell biztosítanunk, ezért ösztönözzük a fiatalokat arra, hogy minél korábban elkezdjék ezt a nemes tevékenységet. Nagyon sok véradó megszólaltatott a 10 év alatt, ezeket a tapasztalatokat pedig ideje volt megbeszélnünk" – vélekedett a főigazgató.

 

Érdekesség, hogy számos elsőéves hallgató ellátogatott az esemény helyszínére, ahol - persze a véradást követően - nem maradhattak el az apró „ajándékok" sem. Aki „vérét áldozta" a nap folyamán, gazdagabb lehetett egy olyan csomaggal, mely tartalmazott szénsavas üdítőt, kekszeket, utalványokat és tollat is – ezzel meghálálva minden segítőnek a bátor helytállását.

 

Örvendetes hír, hogy tovább nőtt az EKF-es véradók száma, és érdemes azt is kiemelni, hogy elsőéves hallgatóink milyen nagyszerű összetartással ösztönözték egymást arra, hogy segíteni az egyik legszebb dolog.

 

A „két szálon, párhuzamosan egymás mellett futó" programon arra is lehetősége nyílt mindenkinek, hogy bekapcsolódjon a főépület Kápolnájában zajló kerekasztal-beszélgetésbe, melyen egy hat fős bizottság tagjai válaszoltak a felvetett kérdésekre. A témák számtalan érdekességet tartalmaztak, mégis a „felsőoktatás szerepe a véradásban" volt az, mely értelemszerűen a fő irányelvet szabta meg az eszmecserének.

 

Gortva József, a Heves Megyei Vöröskereszt igazgatója – aki a kerekasztal-beszélgetés levezetője volt – úgy vélte, köszönet illeti az Eszterházy Károly Főiskolát, hiszen a hosszú múltra visszatekintő szoros együttműködés eredménye abban is lemérhető, hogy az intézményben meghirdetésre került egy újfajta tanegység is:

 

„A Gazdaságtudományi Karon megjelent egy olyan tárgy, mely a társadalmi önkéntességet helyezi a középpontba. A vöröskeresztes kollégák tartanak órákat a hallgatóknak, azok pedig megismerkedhetnek eme hivatás fontosságával."

 

A bizottság tagjai (Csali Annamária, MVK kommunikációs vezető, Major János, MVK véradás szervezési szakmai vezető, Váradi Mariann, MVK egészségfejlesztési szakmai vezető, Dr. Rácz Katalin, Országos Vérellátó Szolgálat, Gulyás Tibor a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke, Országh Ákos EKF, sokszoros véradó) igyekeztek választ adni azokra a kérdésekre, melyek a közönség tagjaiban megfogalmazódtak.

 

Összességében elmondhatjuk: az Eszterházy Károly Főiskolán fontos alapkövet fektettek le február 24-én, hiszen az egész napos véradás mellett, a rendkívül tartalmas szakmai fórummal olyan tapasztalatcserét segítettek elő, mely ösztönzőleg hat minden érintettre.

 

Remélhetőleg még több hallgatót sikerült meggyőzni arról, hogy segíteni nagyszerű dolog, és egy csepp vér pedig tényleg életmentő lehet.

Írta: Besenyei Balázs és PRMO

Fotó: Szántó György