Magyar Vöröskereszt
Magyar Vöröskereszt
Magyar Vöröskereszt

Hogyan befolyásolja a koronavírus a véradást?

A koronavírussal kapcsolatos óvintézkedésekhez kötődően okkal merülhet fel a kérdés, hogy a betegség hogyan befolyásolhatja a véradást és ennek kapcsán melyek a véradókat érintő legfontosabb változások. Az alábbiakban az Országos Vérellátó Szolgálat hivatalos álláspontja olvasható, melyet 2020. március 2-án adtak hirdettek ki közleményükben.

A jelen intézkedések már nincsenek érvényben. A jelenleg érvényben lévő intézkedésekért kattintsanak az alábbi linkre.

 

"Az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztatja a véradások szervezésére lehetőséget biztosító partnereit (cégeket, közösségi intézményeket, stb.), hogy a véradások megtartása az általános megelőző intézkedések betartásával biztonságos, a véradások lebonyolítása nem jelent fokozott kockázatot a koronavírus szempontjából.

 

 

"Magyarországon a mai napig nincs kimutatott koronavírus. Amíg magasabb fokozatú egészségügyi járványügyi intézkedések nem lépnek életbe, elégséges megtartani az általános megelőző intézkedéseket, amelyeket egy influenza-járvány esetén is használunk. Ilyenek például a fertőtlenítő kézmosás egyszer használatos papírtörlők használatával, közös helyiségek rendszeres szellőztetése, rendszeres takarítás a közösen használt tárgyak fertőtlenítésével, lehetőség szerint kézfertőtlenítő adagolók elhelyezése a közös helyiségekben, a bejáratoknál, a munkatársak és ügyfelek részére.

 

Miután a vérrel történő vírusátvitel elméleti lehetősége fennáll, így a kockázat minimalizálása érdekében a véradók kivizsgálásakor azt az általános szabályt alkalmazzuk, hogy akinek lázas megbetegedése volt, azt 14 napra, ill. aki a koronavírus szempontjából kockázatos területről tért vissza, vagy felső légúti fertőzéssel-, tüdőgyulladással-, influenzával illetve igazolt koronavírus fertőzéssel kezelték, azt a véradót 30 napra ki kell zárni a véradásból.

A kizárással érintett területeket folyamatosan frissítjük az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján: http://www.ovsz.hu/ovsz/tajekoztatas-0

 

A Nemzeti Népegészségügyi Intézet körlevele alapján emlékeztettük a Szolgálat valamennyi dolgozóját a megelőző intézkedések jelentőségére.

 

Az OVSz szakmai vezetése a továbbiakban is nyomon követi és elrendeli a hazai- és nemzetközi útmutatásokat, amelyek a biztonságos vérellátás feltételeit kívánják megőrizni, annak érdekében, hogy az egészségügyi intézmények számára folyamatosan biztosítani tudjuk a vérkészítményeket, amelyek nélkül számos beteg felépülése vagy élete válságba kerülhet."