Magyar Vöröskereszt
Magyar Vöröskereszt
Magyar Vöröskereszt

Június 14-én a véradókat ünnepli a világ

Országszerte 45 helyszínen várja a véradókat a Magyar Vöröskereszt a Véradók Világnapján. A legnagyobb hazai humanitárius szervezet minden véradónak ajándékkal kedveskedik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta június 14-e a Véradók Világnapja. Ezen a napon köszönetet mondunk a rendszeres véradóknak, felhívjuk a figyelmet a véradás fontosságára és minden embert arra bátorítunk, hogy rendszeresen adjon vért. A nap, melyen az egész világ köszönti a véradókat, Karl Landsteiner, az ABO vércsoport rendszer felfedezőjének születésnapja.

A Magyar Vöröskereszt ezen a napon 45 vöröskeresztes véradóponton szervez véradást. A pontos helyszínek és időpontok itt vagy a Véradás – Vöröskereszt ingyenes mobil applikáción keresztül érhetőek el. Mindenki, aki vért ad, véradós szuvenírt kap a Vöröskereszttől.

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a véradásszervezésben. A legnagyobb hazai humanitárius szervezet 2015-ben 13.805 véradóeseményt szervezett, melyeken 398.376 véradó jelent meg, közülük 53.120-an első alkalommal adtak vért.  Az idén 135 éves Magyar Vöröskereszt véradószervező munkáját 141 munkatárs és 8000 önkéntes segíti.

Tavaly egyébként márciusban és decemberben voltak a legaktívabbak a véradók idehaza. A nyári hónapokban a hazai vérellátás biztosítása minden évben kiemelt feladatot jelent a Magyar Vöröskereszt számára. A szervezet idén is követi a véradókat a nagyobb fesztiválokra (VOLT, EFOTT, Művészetek Völgye, stb..), nyaralóhelyekre és felhívja mindenki figyelmét, hogy nyáron is szükség van az életmentő vérre.