Magyar Vöröskereszt
Magyar Vöröskereszt
Magyar Vöröskereszt

Sokszoros véradókat tüntettek ki a véradók napján

Hatvannégyen vehettek át elismeréseket a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat által szervezett központi véradók napi ünnepségén, a Gerbeaud-ban.

November 27. a Véradók Napja Magyarországon. A jeles napot a Magyar Vöröskereszt jóvoltából, 1988 óta ünnepeljük hazánkban. A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat a véradók tiszteletére november 24-én tartotta véradók napi, központi ünnepségét a fővárosban. Az évente megrendezett eseményen sokszoros véradók, több éve a véradásszervezésben tevékenykedők, véradóbarát munkahelyek és a véradó-mozgalom támogatói részesültek elismerésben. Idén összesen 64-en.

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat felterjesztése alapján a 19 kiemelkedő véradásszámot elért véradó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozható Pro Vita díját vehette át Dr. Nagy Sándortól, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettesétől és Dr. Göndöcs Zsigmondtól, a Magyar Vöröskereszt elnökétől. Idén a legmagasabb véradásszámmal egy Nógrád megyei férfi büszkélkedhet, élete során 160 alkalommal nyújtotta segítő karját véradásra.

Kiemelkedő önkéntes véradásszervezői munkáért 18 kaptak „Véradó Mozgalomért” Ezüst Emlékérem kitüntetést. A Véradóbarát Munkahely díjat 18 olyan hazai munkahely érdemelte ki, amelyek rendszeresen teret adnak a munkahelyi véradásoknak és dolgozóikat is arra ösztönzik, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a társadalmi felelősségvállalás ezen formájában. Három véradásszervezést segítő egészségügyi dolgozó pedig elismerő oklevelet vehetett át.

Az ünnepélyes eseményen elismerésben részesültek azok a cégek is, akik támogatóként részt vettek a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat Nyári feltöltődés? Tölts fel másokat is! Adj vért!” elnevezésű véradókampányában. A véradók megbecsülése és a véradás ügyének támogatása mellett olyan neves márkák köteleződtek el, mint az IBUSZ, a Hotel Bonvino Badacsony, a Laposa Birtok, a Bortársaság, a Budapest Park, a Szekszárdi Borvidék, a Bodri Pincészet, a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, az Oszkár Telekocsi, az UPS és az MVM Atomerőmű. A támogatók közül többen új véradóhelyszínként is részt vesznek kampányban és véradást szerveznek saját dolgozóik és vásárlóik vagy vendégeik körében.

A díjátadón az ünnepélyes hangulatról Zavaros Eszter, a Magyar Állami Operaház művésze gondoskodott, akit Köteles Géza karmester kísért zongorán.