Magyar Vöröskereszt
Magyar Vöröskereszt
Magyar Vöröskereszt

Több mint 750-en adtak vért a vasutas véradáson

A VIII. Országos Vasutas Véradáson, az ország egyik legnagyobb véradási akciójában több mint 350-en a legdrágább adományukkal, a vérükkel segítették a karácsonyi ünnepek nyugodt, kiegyensúlyozott és folyamatos vérellátását.

Évente átlagosan 420 ezer egység ún. teljes vér levétele történik országosan, körülbelül 280 ezer véradótól. Ennek köszönhetően az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) átlagosan 670.000 egység vérkészítményt ad ki transzfúzióra. Ehhez a múlt heti Országos Vasutas Véradáson összesen 354 véradó járult hozzá a vérével, ebből 44-en első véradóként nyújtották karjukat. A vasutas véradónapon begyűjtött készlet segíti a karácsonyi ünnepek nyugodt, kiegyensúlyozott és folyamatos vérellátását, és akár ezernél is több ember életét menthetik meg a kórházakban.

750 vasutas véradó

Véradás Nyugati Királyi váróA vasutas munkavállalók közül hagyományosan sokan adnak vért a véradónapokon. Idén, az országszerte tizenhat alkalommal megszervezett „belső” munkahelyi véradásokon több mint 750 vasutas adott vért. Többük önzetlenségét ismerte el a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat az idei Véradók Napján. Véradóbarát Munkahely díjat kapott a MÁV-START Zrt. pécsi járműbiztosítási központjának dombóvári telephelye annak elismeréseként, hogy a véradásoknak rendszeresen teret ad, részt vesz a szervezésben, és dolgozóit is erre ösztönzi. A telephely a Vasutas Véradónap rendezését is segíti. Munkatársai közül többen akár évi négy-öt alkalommal is vért adnak, ezért a nyolcvan-kilencvenszeres véradó sem ritka, sőt százszoros donorral is büszkélkedhet a közösség.