Magyar Vöröskereszt
Magyar Vöröskereszt
Magyar Vöröskereszt

Várják a véradókat a kijárási korlátozás alatt is

A sajtóhírekkel ellentétben az Országos Vérellátó Szolgálatnál korábban sem tiltották és ma sem tiltják a szájmaszk használatát. Az április 1-jén életbe lépő belső protokolljukban ajánlják a sebészi szájmaszkot, de kötelezővé nem teszik. Egyúttal felhívják a figyelmet, hogy véradás miatt a kijárási korlátozás alatt is lehetséges a lakhelyelhagyás.

A véradók és a véradásban dolgozók egészségének védelme érdekében szigorú megelőző intézkedéseket vezetett be az Országos Vérellátó Szolgálat. A véradásra jelentkezőket az NNK által javasoltnál szigorúbb szabályok szerint előválogatják, a legkisebb gyanú esetén a véradó a vérgyűjtési helyiségbe sem léphet be.

 

Nem adhat vért, aki 30 napon belül külföldön járt, vagy beteg volt, illetve valószínűsítetten vagy igazoltan koronavírussal fertőzött személlyel került szoros kapcsolatba.

 

A lehető legkisebb mértékűre csökkentették a személyes kontaktust, korlátozták a véradás helyszínén tartózkodók számát, a véradók között be kell tartani a legalább 1.5 méteres távolságot. Kötelező a véradók szabályos kézfertőtlenítése, a munkaterület gyakori szellőztetése, és a korábban meglévőkön kívül további fertőtlenítési lépéseket is beiktattak.

 

A kockázatok megismerése és csökkentése érdekében folyamatosan nyomon követik a hazai hatósági előírásokat és a nemzetközi ajánlásokat, valamint rendszeres partneri információs kapcsolatban vannak Európa legnagyobb vérellátó szolgálataival.

 

A járványügyi hatóság állásfoglalása alapján a járvány pillanatnyi helyzete szerint április 1-től a vérgyűjtési tevékenységet végző személyzet számára kötelező a kesztyű használata, a sebészi maszk pedig ajánlott.

 

A járványügyi helyzetet továbbra is napi szinten elemzik az OVSz munkatársai, és ha indokolt, akkor elrendelik a maszkok kötelező használatát. Ugyancsak mérlegelik és indokolt esetben a véradásra jelentkező véradók számára is biztosítják a sebészi maszkot.