Magyar Vöröskereszt
Magyar Vöröskereszt
Magyar Vöröskereszt

Véradásra hív a Magyar Vöröskereszt

Július utolsó és augusztus első hetében a legnehezebb aktivizálni a véradókat idehaza. A Magyar Vöröskereszt közösségi kampányt indított és a fesztiválokon, vízpartokon is toborozza a véradókat.

A nyári szabadságolások mellett, az elmúlt napokban tapasztalható kánikula, kihatott a véradói aktivitásra is. Ráadásul a Magyar Vöröskereszt tapasztalatai szerint az év más időszakához képest, július utolsó és augusztus első hetében a legnehezebb véradásra ösztönözni az embereket.

A véradásokat szervező humanitárius szervezet arra kéri rendszeres és leendő véradóit, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a Vöröskereszt által szervezett véradásokon. A nyár végéig több száz helyszínen lesz lehetőség vért adni. A többi között a Művészetek Völgye Fesztiválon, ahol augusztus 2-ig minden nap várják a segítőket, míg a Vöröskereszt Arany János úti székházában csütörtökön 11 és 18 óra között szerveznek véradást. További véradóhelyszínek és időpontok a http://veradas.hu/adj-vert/veradasok oldalon vagy a Véradás-Vöröskereszt ingyenesen letölthető mobil applikáción érhetőek el.

A Magyar Vöröskereszt emellett egy rendhagyó közösségi kampányt is elindított, július közepén 150 közszereplőnek, újságírónak és vállalati vezetőnek küldött ajándékot. A nők egy Szekszárdi Bikavért, a férfiak pedig egy szál vörös rózsát kaptak, ezzel az üzenettel: Adj vért, és add tovább! A szervezet arra buzdít mindenkit, hogy adjanak vért és indítsák el saját véradóláncolatukat a www.veradas/veradovagyok oldalon.

A kampány keretében bárki meghívhatja három ismerősét, hogy ők is adjanak vért. Akik elfogadják a kihívást, meghívókhoz jutnak, hogy tovább vihessék a véradás hírét. Így párhuzamosan több láncolat is elindul, amelyek segítségével több ezer ember ismerkedhet meg a véradás fontosságával, és juthat hozzá a másokon való önzetlen segítségnyújtás élményéhez. A szervezet arra kéri a véradókat, írják meg tapasztalataikat és a posztoljanak egy képet véradásukról saját Instagram és/vagy Facebook oldalukon a #veradovagyok hastaget használva ezzel is bátorítva ismerőseiket, és népszerűsítve a nemes ügyet.

A kampány indulása óta több százan regisztráltak és indították el saját véradóláncukat a www.veradas.hu/veradovagyok oldalon. A szekszárdi borászok pedig nem csak bikavérüket, de saját vérüket is felajánlották a jó ügyért és vért adtak.

A Vöröskeresztnek országosan 1800 véradót kell toboroznia naponta ahhoz, hogy a szükséges vérmennyiség rendelkezésre álljon.