2024.07.11

Idén több hallgató nyújtotta a karját a Felsőoktatási Véradó Heteken!

A szemeszter végével a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat Felsőoktatási Véradó Hetek kampánya is lezárult. A tematikus programsorozat célja az volt, hogy az egész évben tartó felsőoktatási véradóversenyen való részvételt népszerűsítse a hallgatók körében, ezzel jó élményt szerezve a fiataloknak, és megnyerve őket az egyik legfontosabb közös ügyünknek. 2024-ben 1754 hallgató adott vért, mintegy 300 személlyel többen voltak nyitottak a részvételre, mint 2023-ban.

A kampány során összesen 47 véradó alkalmat szervezett a Magyar Vöröskereszt felsőoktatási campusokon és egyetemi könyvtárakban, kollégiumokban. A véradás népszerűsítése, illetve a fiatalok bevonása a véradómozgalomba a Magyar Vöröskereszt egyik legfontosabb stratégiai feladata. Évente mintegy 50 ezer új véradó megnyerésére van szükség ahhoz, hogy pótoljuk azokat a véradókat, akik korukból adódóan vagy egészségügyi állapotukkal összefüggésben kikerülnek a váradók sorából. Ez feltétlenül szükséges, mivel a vér csak és kizárólag véradással pótolható.

Felsőoktatási Véradó Hetek: élmény, amiből szokás lesz

Hisszük, hogy felsőoktatási intézményekben sok egészségtudatos fiatal tanul” – fogalmazott a kampány értékelésekor Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt véradásszervezésért felelős országos szakmai vezetője. – „Ha egy ilyen fiatal a véradás első élményével a saját közegében, a saját társaival együtt találkozik, és az első véradás pozitív élménnyel társul, jó esély van rá, hogy az intézményből kikerülve is rendszeresen ellátogat majd a véradásokra. Mert megérti ennek pótolhatatlanságát, és érezheti saját fontosságát, hogy megmenthet alkalmanként három életet. Ezt a társadalmilag kiemelkedően hasznos tevékenységet és élményt szeretnénk növelni azzal, hogy az adományozóink felajánlásaiból ajándékot is kaphat, amely sok esetben véradás után biztosítandó folyadék és kalóriapótlás, így élettanilag is hasznos termék, vagy egy olyan emléktárgy, amely emlékezteti az eseményre.

A kampány zárásakor Bódi Panka, első véradó nyerte meg a fődíjat, a Diákhitel által felajánlott MacBookot.

(Fotó: Országos Vérellátó Szolgálat)

Köszönjük minden támogatónk hozzájárulását, és minden résztvevő fiatal önzetlen segítségét!