Felsőoktatási Véradóverseny

Mi az a Felsőoktatási Véradóverseny? 

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat közösen egész évre szóló, országos felsőoktatási versenyt hirdetett 2022 októberében, amelyen Magyarország valamennyi felsőoktatási intézménye részt vehet. Egész évben a véradások lebonyolításának helyet adó intézmények közül az lesz a nyertes, amely a nappali hallgatói létszámához képest a legtöbb nappali hallgatót, résztvevőt mozgósítja véradásra. Jutalma a Magyar Vöröskereszt által alapított Bátorság-díj Véradásért elismerés.

Mit érdemes tudni a Felsőoktatási Véradó Hetekről? 

A Felsőoktatási Véradóverseny keretében, a véradási kedv fokozására a két szervezet külön kampányt indít 2023. április 17. és 2023. május 14. között, amely arra hivatott, hogy a 4 hetes időszakban lehetőséget biztosítson a felsőoktatási intézményekben szervezett helyi véradásokra. Ebben az időszakban a felsőoktatási intézményeknek lehetőségük nyílik arra, hogy az eddigi rangsort felbolygassák, május végéig a verseny jelenlegi állásán fordítsanak.

Célunk az is, hogy a fiatalok számára a véradás egy valódi közösségi eseménnyé váljon. A 4 hét alatt több, mint 2000 fiatal megjelenésére számítunk.

Hol lehet vért adni a Felsőoktatási Véradó Hetek során?

A kampány időszakában az alábbi intézményekben lesz véradási lehetőség. Fontos, hogy a felsorolt helyszínek között lehetnek publikus és zárt véradások is, ezért azt javasoljuk, minden esetben tájékozódj előre, hogy az általad kiszemelt véradó alkalom milyen lesz. Bátran használd a helyszínkeresőt! 

A lista folyamatosan bővül, friss információért kövesd nyomon az intézményedben kihelyezett tájékoztatókat, toborzó plakátokat és figyeld az üzeneteidet és a véradási helyszínkeresőt is! Emellett mi is nyújtunk tájékoztatást az Önkéntes véradás – Magyar Vöröskereszt Facebook és Instagram oldalakon.

A kitelepülések mellett arra is van lehetőség, hogy ha bárhol, bármikor az országban vért adsz, a véradás helyszínén az adatfelvételnél jelzed, hogy melyik intézménytől jöttél, regisztrációdat a saját intézményedhez minden alkalommal megteheted. 

Ki vehet részt a kampányban? 

A kezdeményezés egy közös ügy, örömmel vesszük, ha minél többen részt vesznek benne! A verseny során nappali, levelező és esti tagozatos diákok mellett szívesen fogadjuk az oktatókat és valamennyi intézményi dolgozót is.

Bizonytalan vagyok, hogy adhatok-e vért. Hogyan tudok utánajárni az alkalmasságomnak? 

Minden véradást egy helyszíni orvosi konzultáció előzi meg, amely során egy tapasztalt orvossal konzultálsz, aki eldönti, hogy alkalmas vagy-e vért adni. Amennyiben 18 évesnél idősebb vagy, a testsúlyod legalább 50 kg és nem több, mint 140 kg, jó eséllyel alkalmas leszel a véradásra, amennyiben egészségesnek is érzed magad.

Orvosszakmai kérdésekben – például bizonyos betegségek esetén, speciális gyógyszerek szedésekor mi a teendő – erre a címre érdemes megírnod a kérdésedet!

Milyen elismerés jár a véradásért? 

Az önkéntes véradásod során közösségileg és társadalmilag is felelősségteljes személyként segíted a magyar egészségügyi ellátást. Egyetlen véradás alkalmával a levett véredből előállított készítmények három életet menthetnek meg. A rendszeres véradás jót tesz neked is: a frissülő véred jobb oxigénfelvevő képességgel rendelkezik, így javítja a hétköznapi életminőséged és nem utolsó sorban érzelmileg is egy óriási élményben lesz részed.

A kampány során vért adók között az alábbi nyereményeket is kisorsoljuk. A részletes játékszabályzat itt található.  

  • Fődíj: 2 db heti bérlet a Sziget Fesztiválra
  • További nyeremények: 6 db páros napijegy a Sziget Fesztiválra, 30 db napijegy az EFOTT-ra, 1 db heti bérlet és 8 db napijegy a SZIN-re, 5 db napijegy a Strand Fesztiválra, 2 db páros napijegy a Campus Fesztiválra

A Felsőoktatási Véradó Hetek kampány keretében mindezen túl extra meglepetéssel is készülünk azoknak, akik kifejezetten ebben az időszakban terveznek vért adni. Hogy megtudd, mi mindennel készülünk, kövesd a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat közösségi média csatornáit! 

Számomra fontos esemény volt a véradásom, megosztanám a tapasztalatomat. Erre hol van mód?

Ennek nagyon örülünk! Küldd el bátran a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat közösségi média csatornáin keresztül privát üzenetben, vagy használd nyilvánosan a #vérembenazene hashtaget!