Felsőoktatási Véradóverseny

Mi az a Felsőoktatási Véradóverseny? 

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat közösen egész évre szóló, országos felsőoktatási versenyt hirdetett 2022 októberében, amelyen Magyarország valamennyi felsőoktatási intézménye részt vehet. Egész évben a véradások lebonyolításának helyet adó intézmények közül az lesz a nyertes, amely a nappali hallgatói létszámához képest a legtöbb nappali hallgatót, résztvevőt mozgósítja véradásra. Jutalma a Magyar Vöröskereszt által alapított Bátorság-díj Véradásért elismerés.

Miben más a Felsőoktatási Véradó Hetek? 

A Felsőoktatási Véradóverseny keretében, a véradási kedv fokozására a két szervezet évente külön kampányt indít. Legutóbb 2023. április 17. és 2023. május 14. között került rá sor, amely során lehetőséget biztosított a felsőoktatási intézményekben szervezett helyi véradásokra. Ebben az időszakban a felsőoktatási intézmények az addigi rangsort felbolygathatták, május végéig a verseny aktuális állásán fordíthattak.

A Felsőoktatási Véradó Hetekkel további célunk, hogy a fiatalok számára a véradás egy valódi közösségi eseménnyé váljon.

Csak az iskolámban adott vér számít bele a Felsőoktatási Versenybe? 

Természetesen nem! Az ország bármely pontján, bármilyen véradási alkalommal, ha jelzed az ottani kollégánknak, hogy mely intézmény hallgatója vagy dolgozója vagy, azt is beleszámítjuk az összesítésbe.

Ki vehet részt a Felsőoktatási Véradóversenyben véradóként? 

A kezdeményezés egy közös ügy, örömmel vesszük, ha minél többen részt vesznek benne! A verseny során nappali, levelező és esti tagozatos diákok mellett szívesen fogadjuk az oktatókat és valamennyi intézményi dolgozót is. A verseny során azonban a nappali tagozatos hallgatók számához képesti véradásszámot vesszük figyelembe.

Bizonytalan vagyok, hogy adhatok-e vért. Hogyan tudok utánajárni az alkalmasságomnak? 

Minden véradást egy helyszíni orvosi konzultáció előzi meg, amely során egy tapasztalt orvossal konzultálsz, aki eldönti, hogy alkalmas vagy-e vért adni. Amennyiben 18 évesnél idősebb vagy, a testsúlyod legalább 50 kg és nem több, mint 140 kg, jó eséllyel alkalmas leszel a véradásra, amennyiben egészségesnek is érzed magad.

Orvosszakmai kérdésekben – például bizonyos betegségek esetén, speciális gyógyszerek szedésekor mi a teendő – bizalommal fordulhatsz a helyszínen lévő kivizsgáló orvoshoz.

Milyen elismerés jár a véradásért? 

Az önkéntes véradásod során közösségileg és társadalmilag is felelősségteljes személyként segíted a magyar egészségügyi ellátást. Egyetlen véradás alkalmával a levett véredből előállított készítmények három életet menthetnek meg. A rendszeres véradás jót tesz neked is: a frissülő véred jobb oxigénfelvevő képességgel rendelkezik, így javítja a hétköznapi életminőséged és nem utolsó sorban érzelmileg is egy óriási élményben lesz részed.

A véradásoddal egyben hozzájárulhatsz ahhoz, hogy az intézményed nyerje el a Magyar Vöröskereszt által alapított Bátorság-díj Véradásért elismerést.

Számomra fontos esemény volt a véradásom, megosztanám a tapasztalatomat. Erre hol van mód?

Ennek nagyon örülünk! Küldd el bátran a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat közösségi média csatornáin keresztül privát üzenetben!