2023.09.08

A Magyar Vöröskereszt ünnepélyes átadáson mutatta be az első véradóbuszát

Útnak indul a Magyar Vöröskereszt első véradóbusza, amely az Országos Vérellátó Szolgálattal (OVSz) együttműködésben a szervezet országos donortoborzási munkáját hívatott támogatni. A véradóbusznak köszönhetően olyan kistelepülésekre is eljuttatható az önkéntes véradás lehetősége, ahol a helyhez kötött, de véradásra nyitott lakosok máskülönben nem adhatnának vért. A véradóbusz ünnepi átadásán a Magyar Vöröskereszt főigazgatója, Kardos István mellett részt vett Dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár, Bayerné Dr. Matusovits Andrea, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója és Dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese Budapesten. 

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta szervez véradásokat Magyarországon. A humanitárius szervezet toborzó munkájának köszönhetően biztosított az Országos Vérellátó Szolgálat számára az egészségügy működéséhez nélkülözhetetlen vérkészlet, ami mesterséges úton nem előállítható. Naponta 1600-1800 önkéntes véradó részvétele szükséges ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű készlet álljon rendelkezésre. A Magyar Vöröskereszt civil szervezetként és az Országos Vérellátó Szolgálat véradásszervező partnereként folyamatosan keresi azokat a megoldásokat, amelyekkel minél többeket vonhat be az önkéntes véradók közösségébe, és amelyek lehetővé teszik az ország szinte minden pontján a véradást. Ennek a törekvésnek a legújabb állomása a véradóbusz elindítása.

A Magyar Vöröskereszt véradóbusza az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai együttműködésével ezentúl minden évben kora tavasztól késő őszig járja az országot, hogy a helyhez között, de önkéntes véradásra nyitott személyekhez is eljuttassa ezt a kiemelten fontos társadalmi ügyet. Elsősorban a kistelepüléseket és falvakat látogatja, de fel-felbukkan nagyforgalmú csomópontokon is, ezzel mindenki számára biztosítva az önkéntes véradás lehetőségét. A véradóbusz üzembe állítása a Belügyminisztérium támogatásával valósult meg.

A véradóbusz több ezer új önkéntes véradóhoz jut el az országban 

A szalagátvágással egybekötött átadáson részt vettek a Magyar Vöröskereszt szakmai partnerei is: a Belügyminisztérium képviseletében az egészségügyi államtitkár, Dr. Takács Péter, az Országos Vérellátó Szolgálat részéről Bayerné Dr. Matusovits Andrea főigazgató és Dr. Nagy Sándor szakmai főigazgató-helyettes. Kardos Istvánnal, a Magyar Vöröskereszt főigazgatójával közösen elmondták az eseményt méltató beszédüket, ezt követően együttesen vágták át a nemzetiszín szalagot.

A véradóbusz a Magyar Vöröskereszt becslése szerint 6.000 és 10.000 kilométer közötti éves futásteljesítménnyel járja majd az országot, és évente 100-nál több kistelepülése jut majd el, ezzel több ezer új önkéntes bevonását teszi majd lehetővé. A véradóbusz hosszú távú, stabil üzemeltetését és az országjárását a MOL Magyarország és az NN Biztosító támogatta.

(Fotók: Szalai Csaba)