2024.05.14

„Ha van valami, ami pótolható, akkor azt pótolni is kell”

A Tűzoltónapon vette kezdetét, majd a Vöröskereszt és Vörösfélhold Világnapon zárult a több vármegyében és a főváros több pontján is megvalósuló véradó rendezvénysorozat, amelyet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Magyar Vöröskereszttel együttműködésben szervezett.

Az akció a Magyar Vöröskereszttől kölcsönzött szlogen alapján A vér csak véradással pótolható! felhívással toborozta a véradókat. 

A tűzoltók megközelítésében ez azt jelenti, hogy ha van valami, ami pótolható, akkor azt pótolni is kell! Hiszen annyi mindent láttak már elveszni, ami pótolhatatlan, ilyen például az emberi élet. Az élethez szükséges vér viszont pótolható!

Éppen ez a hozzáállás teszi sikeressé évről évre a katasztrófavédelem berkein belül szervezett véradásokat. Évek óta minden októberben, a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapján nagyszabású, országos véradást tart a katasztrófavédelem, idén viszont Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napján is véradó akciónapokat kezdeményezett a szervezet.

A beavatkozó állomány mellett a hivatali munkarendben dolgozó kollégák is aktívan bekapcsolódtak az önkéntes véradásba. A program zárónapja május 8-ra, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Világnapjára esett. A véradórendezvények sikerrel zárultak: 655 kolléga jelent meg véradáson, megközelítőleg 250 liternyi vért adtak közösen. Az ország csaknem 40 helyszínén alakítottak ki ideiglenes véradóállomásokat, a laktanyákban, az igazgatóságokon, illetve a katasztrófavédelem fővárosi székházában is hosszú sorok kígyóztak.

Ritka nagy öröm, amikor az 5 napra tervezett 475 résztvevő helyett végül 180-nal többen nyújtották a karjukat önkéntes véradásra” – hangsúlyozza Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt véradásszervezésért felelős országos szakmai vezetője. – „Bár szervezeteink mással foglalkoznak, az ilyen akciók is mutatják, hogy egyformán gondolkodunk a világról: az emberi élet védelme, az emberiesség eszméjének megőrzése a legfontosabb a szemünkben. Köszönjük minden donor adományát!

Hír forrása: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapja

Fotók: Szőke Péter BM OKF