2024.07.13

Tikkasztó melegben is nagy szükség van önkéntes véradókra!

A betegségek nyáron nem mennek szabadságra: a betegséggel együtt élők kezelése ilyenkor sem szünetel, amely elegendő mennyiségű vér nélkül elképzelhetetlen. Az extrém hőségben is nagy szükség van azokra, akik önként nyújtják a karjukat. A meleg ugyan megterheli a szervezetet, de vannak olyan megoldások, amelyekkel felülkerekedhetünk a kánikulán. Mutatjuk, mik ezek!

A vér csak véradással pótolható! A megfelelő mennyiségű és minőségű vérkészlet biztosításához naponta 1600-1800 önkéntes véradó adományára van szükség. A Magyar Vöröskereszt országszerte szervez véradó alkalmakat, ahol a nagy meleg ellenére is örömmel várja az egészséges felnőtteket. Ebben az időben nagyon fontos, hogy minden véradó különösen vigyázzon a saját egészségére!

Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt véradásszervezésért felelős országos szakmai vezetőjének segítségével összegyűjtöttük, hogyan érdemes felkészülnie az önkéntes véradásra!

  1. Tervezze meg a véradás menetét! A Vöröskereszt Véradás telefonos applikáció segítségével könnyedén áttekintheti, hol lesz önhöz legközelebb véradás. Válasszon közeli helyszínt, így nem kell sokat utaznia!
  2. Ha teheti, utazzon klimatizált járművel a véradás helyszínére!
  3. Szinte közhely, hogy több folyadékot kell fogyasztani a hőségben és véradás előtt is. Ne felejtsen el minél több hideg – lehetőleg – vizet inni!
  4. Véradás előtt könnyű fogást egyen, amely nem terheli meg a szervezetét!
  5. A meleg önmagában fáradékonnyá, energiátlanná teszi az embert. Éppen ezért véradás után figyeljen arra, hogy pihenjen, ne végezzen megterhelő fizikai aktivitást!

A Vöröskereszt törekszik a nyári véradásokat klimatizált helyiségbe szervezni

A szervezési munkálatok során törekszünk arra, hogy klimatizált épületekben vagy helyiségekben kerítsünk sort a véradásokra” – hangsúlyozza Váradi Mariann. – „Értelemszerűen a szabadtéri fesztiválok és programok esetén ez nem mindig valósul meg, de ezek mellett mindent megteszünk, hogy olyan helyiségeket is bevonjunk, ahol van erre ténylegesen lehetőség. Nagyon várjuk az önkéntes véradókat, hiszen a nagy meleg ellenére is akadnak balesetek, el nem halasztható műtétek, gyógyászati kezelések, amelyekhez szükség van a vérkészítményekre!

Foglaljon időpontot most, mentsen meg három életet ezen a nyáron!