2023.08.18

Véradás nyáron? Persze, természetesen!

Nyáron gyakran tapasztalt jelenség, hogy a megszokott hétköznapokat hátrahagyva a véradási kedv alábbhagy: egyszerűen lekerül a napirendről a véradás vagy hátrébb csúszik a feladatlistában. Annak érdekében, hogy a betegek a nyári hónapokban is biztonságban érezhessék magukat, a Magyar Vöröskereszt összegyűjtött öt döntő érvet a nyári véradás mellett.

A tanítási szünet alatt sok család élete átalakul, a rutinos iskolanapokat felváltja egy pezsgőbb, folyton változó, alakuló, programokban bővelkedő időszak. 

Ezzel együtt a hétköznapok részét képző önkéntes véradás is ki-kimarad az újfajta elfoglaltságok közül. Pedig nyáron ugyanakkora szükség van a véradásra, mint az év bármely szakaszában: hetente 1600-1800 önkéntes véradó adományával tartható fenn a stabil ellátás. A Magyar Vöröskereszt, a hazai véradók toborzásáért felelős szervezet összegyűjtötte, milyen előnyökkel jár az, ha az év legforróbb hónapjaiban is tesz a véradás fontos társadalmi ügyéért!

  1. Adjon vért, mert szükség van a vérre!

Az önkéntes véradók által adott vért és az abból készült vérkészítményeket felhasználják műtéteknél, nagyobb vérveszteséggel járó sérüléseknél, vérképzést gátló betegségeknél, illetve szülési komplikációknál is. Ezeket az egészségügyi beavatkozásokat akkor lehet biztonsággal lefolytatni, ha van elég vér!

  1. Adjon vért, mert ezzel felfrissíti a saját szervezetét!

Egy felnőtt ember szervezetében nagyjából 5-6 liter vér kering. Ennek kevesebb, mint egytizedét veszik le a véradás alkalmával. Ugyanakkor ez a mennyiség már van akkora, hogy felgyorsítsa a vérképződést a testünkben. A friss sejtek oxigénfelvevő-képessége sokkal jobb, általa felfrissülést érezhetünk, javul a közérzetünk, akár még a teherbírásunkban is tapasztalhatunk pozitív változást a véradás utáni napokban.

  1. Adjon vért, mutasson ezzel jó példát!

Az önkéntes véradás egy kiemelten fontos társadalmi ügy, mindannyiunk közös érdeke. Az egészséges felnőtt lakosság által adott vér szavatolja az egészségügy számára nélkülözhetetlen, mesterséges úton nem előállítható vért. Mivel a vér és az élő szövet tudományos úton nem pótolható, ezért a véradók pótolhatatlan adományukkal egyszerre két szerepet töltenek be: a donorokét és példaképekét a következő generációk, illetve az ügy iránt nyitott embertársaik szemében.

  1. Adjon vért, és biztosítson be plusz egy szabadnapot a nyárra!

Jó hírünk van! Számos munkahelyen a véradást szabadnappal honorálják a munkáltatók.

  1. Adjon vért, hogy ezzel ön is akcióhőssé válhasson!

Gondolta volna? Az akciófilmek tanúsága szerint egy átlagos akcióhős 35 alkalommal adja a vérét azért, hogy valamilyen hőstettet hajtson végre, és ezzel életeket mentsen. Szerencsére önnek erre nincs szüksége: kényelmesen fekve, egyetlen óra leforgása alatt három életet menthet meg önkéntes véradással!

A cikk teljes terjedelmében a Családi Lap júliusi számában jelent meg.