2024.05.14

Alkalmi bélyeg kiadásával népszerűsíti a véradást a Posta

A véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta Zrt. új, alkalmi bélyege. A rajta látható művészi illusztrációt – amelyen a véradás logóját a vérjuhar fa levelei keretezik – Horváth Nóra grafikus készítette. A 40.000 példányban nyomtatott bélyeg május 13-tól kapható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postákon és a szervezet weboldalán.

Az önkéntes véradásra hívja fel a figyelmet a Magyar Posta Zrt. legújabb alkalmi bélyege, amelyet a Posta budapesti központjában megtartott, véradással egybekötött sajtóeseményen a Magyar Vöröskereszttel és az Országos Vérellátó Szolgálattal közösen jelentette be a társaság. Az eseményen a felek hangsúlyozták, hogy ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű vérkészítmény álljon a magyar egészségügy rendelkezésére, naponta legalább 1600-1800, tehát percenként minimum 1 véradó szükséges.

„A Magyar Vöröskereszt immár 85 éves tapasztalattal rendelkezik a véradásszervezés területén, és hisszük azt, hogy mindig keresni kell az újabb és újabb lehetőségeket a véradók megszólítására. Nagyra becsüljük a Magyar Postával közös együttműködést, hiszen a most kiadott bélyeg egy újfajta és igazán szép támogatója az ügynek: felhívja a figyelmet a véradás fontosságára és egyben tisztelgés is a karjukat önzetlenül nyújtó hősök, a véradók előtt” – hangsúlyozta Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

Az Országos Vérellátó Szolgálat által levett 450 milliliter vérből háromféle vérkészítmény készül, amelyek felhasználása akár 3 ember életét mentheti meg. Innen ered a mára már szinte szállóigévé vált felhívás is: „Adj vért, és ments meg három életet!”

„Az Országos Vérellátó Szolgálat közel 100 egészségügyi intézményt lát el életmentő vérkészítményekkel. Ez azt jelenti, hogy napi szinten mintegy ezer beteg ellátását biztosítjuk. Ez viszont nem történhetne meg az önkéntes véradók nélkül. Tavaly mintegy 355 ezer egység vért tudtunk levenni. Ennyiszer döntöttek úgy az emberek, hogy segítenek embertársainkon – mondta Dr. Nagy Sándor az országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató helyettese.

A Magyar Posta az egyik legnagyobb hazai foglalkoztatóként, a társadalmi felelősségvállalás jegyében munkavállalói felvilágosításával, valamint alkalmi bélyeg kiadásával is a véradás fontosságára irányíja a figyelmet.

„A Magyar Posta a véradás jelentőségéről több mint 21 000 munkavállalóját rendszeresen tájékoztatja és lehetőséget teremt arra, hogy a munkahelyükön adhassanak vért azok a kollégák, akik szeretnének. Büszke vagyok arra, hogy postásokra e téren is számíthatnak a magyar embere. A ma kibocsátott alkalmi bélyeggel is az a szándékunk, hogy erre a mindenkit érintő ügyre felhívjuk a figyelmet.” – fogalmazott Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának alelnöke.

Az alkalmi bélyeg központi motívumát a véradás logója adja, melyet a véradók megbecsülésének jelképe, a vérjuhar levelei kereteznek. A Magyar Vöröskereszt minden évben, a Donorok Világnapján elültet valamilyen véradást szimbolizáló facsemetét, ezzel tisztelegve az önkéntes véradók társadalmi szerepvállalása előtt.  Az alkalmi borítékon a véradásra utaló grafikai kompozíció található. Az elsőnapi bélyegzésű alkalmi borítékon (FDC) található bélyegző lenyomatán pedig a véradás logó szerepel.

A Véradás bélyegblokkot az ANY Biztonsági Nyomda gyártotta és május 13-tól kapható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postákon és a Magyar Posta webshopjában.

(Fotók: Horváth Péter Zsolt, MTI/Bruzák Noémi)